Начин на приготвяне
Лесна рецепта за веган брауни:
Чаената чаша, с която измерваме количеството на продуктите, е с вместимост 250 мл вода.
Първо, приготвяме домашното овесено мляко, като в дълбок съд / кана – накисваме фините овесени ядки със студена вода. Пропорцията е 1:4.
След 10-15 минутки смиламе с пасатор (или в блендер) и прецеждаме ядковото мляко през голяма фина цедка. Прецеденият овесен пулп запазваме за по-късно, тъй като ще го оползотворим в топинга.
Следва да направим сместа за браунито, като за целта в дълбока купа смесваме, първо, сухите съставки – типово брашно, царевично фино брашно, какао на прах, ванилия на прах, кафява кристална захар, сода и хималайска фина сол.
Разбъркваме, за да се смесят. Започваме постепенно и бавно да наливаме домашното овесено мляко, като не спираме да разбъркваме и втривамв в стеничките, за да не се образуват бучици. След това добавяме и шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).
Разстиламе хомогенната смес в правоъгълна тавичка с размери около 30 см на 20 см и височина 5 см.
Печем за около 5 минути на 200 градуса и след това доизпичаме на 180 градуса за още около 20 минути, до постигане на пухкав и влажен сладкиш с лека коричка отгоре. Важно е да не го печем много дълго време, защото може да спадне височината от препичането. Също така е добре да завъртаме от време на време тавичката, за да се изпече равномерно. Изваждаме и оставаме да изстива.
През това време приготвяме шоколадовия топинг. В метален съд/ тенджерка – смесваме какао с ванилия и кафява захар кристална захар и ги разбъркваме с малко вода. Слагаме на котлона и разбъркваме често. Щом заври, варим 1-2 минутки и сваляме от котлона.
В гранитно (или мраморно) хаванче смиламе ръчнонатрошени сурови орехови ядки заедно с пресни фурми (почистени от костилките), до фина лепкава смес. Добавяме смлените ядки и фурми, към какаовата смес, прибавяме и овесения пулп (прецеденото от овесеното мляко) и разбъркваме всичко заедно.
Получава се сладък какаов топинг с приятни частици ядки.
Изстиналото вече домашно брауни нарязваме на квадратни парченца и поднасяме, поляти с малко топинг отгоре.
Вкусно и здравословно веган брауни – какаов пухкав и сочен сладкиш!
Чудно Вкусно!
Коментари