Начин на приготвяне
Отделят се белтъците от жълтъците.
Белтъците се разбиват с половината захар на сняг, а жълтъците в друг съд се разбиват с олиото и останалата захар. След това постепенно се смесват.
Брашното се пресява и се добавя на части към сместа заедно с ванилията и какаото.
Тази смес е достатъчна за изпичането на 4 блата в правоъгълна тавичка с размери около 25/35 см.
Пекат се един по един за около 10-12 минути при загрята на 180°C фурна. Стават тънички, не трябва да се препичат, за да могат да се изрежат после.
Кремът се приготвя, като маскарпонето и шоколадът се смесят и се разбият с миксер.
Бананите и рулата се нарязват, а целувките се натрошават.
Водата и захарта се кипват, добавя се ванилията и сиропът се оставя за малко да се охлади.
Блатовете се изрязват с помощта на шаблони във формата на цифри.
Сиропират се първите блатове, мажат се с крем и отгоре се редят бананите. Нареждат се нарязаните рула - те също се сиропират. Слагат се и натрошените целувки.
Най-отгоре се слагат последните блатове, които се сиропират и измазват с останалия крем.
Сглобената сметанова торта се оставя в хладилник за една нощ.
На следващия ден вкусната торта за рожден ден се украсява по желание.
Коментари