Начин на приготвяне
За този любим не само у нас, но и по света ябълков сладкиш, обелете ябълките и ги нарежете на лентички или на кубчета.
Сложете ги в купа и ги поръсете с канела и захар, залейте ги със сока на половин лимон.
Докато ябълките поемат от канелената смес, разбийте двете яйца със захарта.
Към тях добавете олиото и отново разбъркайте.
Сложете в лъжички содата и капнете няколко капки оцет, за да шупне.
Сложете лъжичката сода в киселото мляко и бъркайте до получаване на хомогенна смес.
Сложете ванилията и щипка сол. Започнете постепенно да добавяте брашното до получаване на средно гъста смес - смес за ябълковия кекс.
Добавете в готовата смес и ябълките и объркайте хубаво.
Изсипете в намаслена кексова форма и печете любимия кекс с ябълки на 170°C до готовност.