Начин на приготвяне
Загрейте фурната до 175 градуса. Сложете хартия за печене на дъното на кръгла тава с диаметър 20 см.
В малък съд размийте брашното, бакпулвера, солта и канелата. Оставете настрана.
Обелете и нарежете ябълките на парчета около 2.5 см.
В голям съд разбийте яйцата, докато не станат въздушни, добавете захарта, разбивайте още 1-2 минути, добавете ванилията, разтопеното масло, рома и разбъркайте добре.
Постепенно добавяйте брашно към сместа за ябълковия кекс и бъркайте, докато не се смеси добре.
Ябълките прехвърлете в тавата. Печете домашния кекс 35-40 минути или до получаването на златна коричка (до суха клечка).
Оставете сладкиша с ябълки да изстине 10 минути, извадете от тавата и оставете да се охлади на стайна температура.
Поръсете кекса с ябълки и ром с пудра захар и сервирайте с топка сладолед (по желание).