Начин на приготвяне
Критараки са гръцки макаронени изделия от грис от твърда пшеница.
Сваряваме ги във вряща, леко подсолена вода за около 10 минути, като периодично ги разбъркваме. Когато са готови ги изсипваме в сито, отцеждаме ги и ги оставяме настрани.
В тенджера сипваме 6 с.л. зехтин, добавяме нарязания на дребно лук и го задушаваме за 4-5 минути.
Добавяме виното, солта, ригана, босилека, черния пипер и скълцания чесън.
Оставяме да покъкри на слаб огън за около 10 минути, докато леко се сгъсти сосът.
След това добавяме обелените и изчистени скариди и разбъркваме, докато малко поомекнат.
Накрая добавяме доматеното пюре и разбъркваме, докато соса се сгъсти напълно.
Махаме от котлона тенджерата и изсипваме вътре сварените критараки, 4 с.л. зехтин и нарязания на дребно магданоз. Разбъркваме добре.
Изсипваме всичко в тавичка и отгоре настъргваме ементал.
Печем запеканката в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато се получи коричка с приятен загар.
Скаридите с критараки на фурна се консумират топли.