Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Запеканки»Скариди с критараки на фурна

Скариди с критараки на фурна

Кирил МихайловКирил Михайлов
Помощник Готвач
573392931
Скариди с критараки на фурна
Снимка: Кирил Михайлов
5 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Запеканката със скариди ще ви напомни за идващото лято, морските вълни и вкусната храна"

Необходими Продукти

  • скариди - 450 г
  • критараки - 500 г
  • зехтин - 10 с.л.
  • лук - 1 глава
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • босилек - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • чесън - 3 скилидки
  • доматено пюре - 500 г
  • магданоз - 1 връзка
  • ементал - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Критараки са гръцки макаронени изделия от грис от твърда пшеница.

Сваряваме ги във вряща, леко подсолена вода за около 10 минути, като периодично ги разбъркваме. Когато са готови ги изсипваме в сито, отцеждаме ги и ги оставяме настрани.

В тенджера сипваме 6 с.л. зехтин, добавяме нарязания на дребно лук и го задушаваме за 4-5 минути.

Добавяме виното, солта, ригана, босилека, черния пипер и скълцания чесън.

Оставяме да покъкри на слаб огън за около 10 минути, докато леко се сгъсти сосът.

След това добавяме обелените и изчистени скариди и разбъркваме, докато малко поомекнат.

Накрая добавяме доматеното пюре и разбъркваме, докато соса се сгъсти напълно.

Махаме от котлона тенджерата и изсипваме вътре сварените критараки, 4 с.л. зехтин и нарязания на дребно магданоз. Разбъркваме добре.

Изсипваме всичко в тавичка и отгоре настъргваме ементал.

Печем запеканката в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато се получи коричка с приятен загар.

Скаридите с критараки на фурна се консумират топли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: