Начин на приготвяне
Първото, което правим, при боядисването на яйца с ориз е да си набавим толкова чашки или малки купички, колкото броя са боите ни.
Във всяка една чашка изсипваме една от боите за яйца, независимо какви са - дали на капсули, хапчета или прахообразни.
Ако са капсули, разтваряме самата капсула и изсипваме праха.
Към всяка чаша прибавяме по една супена лъжица вряла вода, като разбъркваме до пълното разтваряне на боята.
След това сипваме отново във всяка чаша по 1 чаена лъжица оцет. Всичко разбъркваме много добре.
Вземаме си торбичките, поставяме във всяка една ориза, добавяме по 1-2 к.л от боята и започваме да раздрусваме самият ориз, за да може да се оцвети.
Оставяме така да престоят за около 2 минути.
След като сме си сварили яйцата, вземаме по едно яйце пускаме го вътре в торбичката и раздрусваме и оставяме за минутка-две.
Ако искаме великденските яйца да са по-наситени, ги оставяме да престоят повече.
Ако искаме да се получи двуцветно яйце, след като сме боядисали с единия цвят, го пускаме в другия и така се получава двоен цвят.
В случая аз имам направени боядисани яйца в единичен цвят и двоен, който можете да видите на снимката.
Може да се съберат двата вида боядисан ориз и да пуснете яйцето вътре.
Отново разклащате и при изваждането се получава двоен ефект.