Начин на приготвяне
Ако не сте опитвали досега толстолоб, приготвен по този начин, поправете грешката си и се насладете на вкусната риба на скара.
Почистете рибните филета от костите, но кожата оставете. Мариновайте рибата в смес от зехтин, лимонов сок, бял пипер и сол. Оставете да престои поне 2 часа.
Загрейте скарата, но имайте предвид, че температурата не бива да е нито прекалено висока, нито прекалено ниска. Ако ще печете рибата на скара на дървени въглища, то най-добре е да я оставите на тлееща жар.
Намазнете скарата със сланина. Подсушете филетата с помощта на кухненска хартия и сложете да се пекат първо от страната на кожата.
Когато крайчетата загубят прозрачния си оттенък, обърнете рибата и печете и от другата страна за 3-4 минути.
Времето за печенето на рибата зависи от дебелината ѝ. Все пак не я препичайте, за да не се изсуши.
Поръсете готовата риба със зехтин и поднесете с гарнитура по ваш избор.
Печеният маринован толстолоб на скара е много вкусен!