Начин на приготвяне
Лесна и интересна идея за сладки пълнени яйца!
За целта са ни нужни 3 великденски яйца, които обелваме и нарязваме всяко яйце на 2 половинки, като внимаваме жълтъка да се пада възможно централно, за да е по-удобно за пълнене.
Ред е на пълнежа:
Обелваме и нарязваме моркова на кръгчета. Приготвяме го - или на пара в тенджерка с малко вода и кошница за готвене на пара, или го сваряваме, като прецеждаме след това водата от варенето.
Омекналият сварен морков сипваме в гранитно / мраморно хаванче и добавяме към него жълтъците от нарязаните половинки великденски яйца.
Към тях в хаванчето прибавяме и всички други съставки за пълнежа: натрошени орехови ядки, пресни фурми (без костилките), канела и твърд пчелен мед. Смиламе ръчно в хаванчето, така че да се получи едро-смляна хомогенна смес.
От гъстата смес оформяме топчета, които поставяме върху вдлъбнатината на всеки белтък на варените яйца, така че да не са нито много големи спрямо половинките яйца, нито малки.
Поръсваме върху всяко топче с фино натрошени орехи и напудряме яйцата с канела (с помощта на фина цедка). По желание можем отгоре да полеем на лентички със съвсем малко течен мед, но не е задължително, тъй като са достатъчно сладки.
И сме готови!
Великденски десерт – сладки пълнени яйца с морков и фурми – здравословно и вкусно!