Яйчена салата с коприва и млечен таханов сос

Яйчена салата с коприва и млечен таханов сос

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
9425k4k1k5
Яйчена салата с коприва и млечен таханов сос
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
07/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне25 мин.
Готвене5 мин.
Общо30 мин.
Порции2
"Разнообразете пролетната си трапеза си с една чудна яйчена салата"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 - 4 бр. варени
  • коприва - 1 голяма салатена купа с листа
  • вода - около 1.2 л
  • орехи - 1/2 ч.ч. едро начупени
  • слънчогледови семки - 3 с.л. сурови
  • сусамово семе - 3 с.л.
  • зехтин - 1 с.л. (екстра върджин)
  • хималайска сол - около 2/3 ч.л. равна
  • [за млечно - таханов сос]
  • кисело мляко - 5 с.л. (от 2 %)
  • сусамов тахан - 3 с.л. суров
  • слънчогледови семки - 3 с.л. сурови
  • вода - 3 с.л.
  • хималайска сол - 1/3 ч.л. равна (на вкус)
  • кафява захар - 1 щипка (кристална)
  • черен пипер - 1 щипка млян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме за кратко прясно набраните листенца коприва за нашата яйчена салата, колкото леко да омекнат. Изцеждаме ги от водата и нарязваме на ситно.

Сипваме нарязаната коприва в дълбока купа за салата и прибавяме към нея другите съставки: варени великденски яйца (обелени и нарязани на ситно), едро начупени орехови ядки, сурови слънчогледови семки и сусам, малко зехтин и хималайска фина сол. Разбъркваме равномерно, за да се овкуси.

В каната на пасатор (или буркан) сипваме всички съставки за тахановия сос: кисело мляко, сусамов тахан, сурови слънчогледови семки, хималайска фина сол на вкус, кафява кристална захар, черен млян пипер и малко водичка. Смиламе фино с пасатора и сме готови!

Поднасяме витаминозната салата – прясно приготвена, заедно с млечно-тахановия сос (в отделна купичка или разбъркано всичко заедно).

Здравословна яйчена салата с коприва и млечен таханов сос – пролетно разнообразие на Великденската трапеза!

Чудно Вкусно!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: