Начин на приготвяне
Пресейте брашното и в средата направете кладенче. В него сипете леко затоплената вода, солта, олиото и оцета.
Слагайте малко по малко от брашното от стените на кладенчето към вътрешността и бъркайте до цялостно усвояване на течността.
Прехвърлете на набрашнен плот тестото, което е още грапаво. Месете до постигане на гладкост и еластичност и си поръсвайте брашно, ако е нужно.
Трябва да остане меко, гладко и приятно на допир.
Едно такова тесто без набухвател е подходящо за разточване на кори за баница, за пърленки, плоски безквасни хлябове, тънко тесто за пица и други.
Преди да пристъпите към оформяне, оставете омесеното тесто да почине поне 15 минутки, покрито с кърпа или фолио или леко намазнено с олио, за да не изсъхва отгоре и хваща коричка.
Ако имате нужда от по-пухкаво тесто за тутманик, хляб, мекици, питки, то без проблем можете да си добавите и набухвател като бакпулвер и дори мая към постното тесто, макар че за нея има спорове дали е постна.
Разногласията идват от там, че тя е съставена от дрожди, които са живи. Но трябва да се знае, че това са гъбички, които имат растителен, а не животински произход.