Селски гюзлемета с мая

Селски гюзлемета с мая
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
11/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне60 мин.
Сготви30 мин.
Общо90 мин.
Порции9
"Топли гюзлемета с масло и шарена сол - ммм"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първата стъпка в приготвянето на гюзлеметата е активирането на маята. Натрошете я в топла вода и добавете лъжица захар, оставете настрана да бухне.

Смесете останалите продукти, добавете активираната мая и замесете меко тесто. Покрийте го с фолио и оставете за 30 минути на топло да втаса.

Разделете на 9-10 части втасалото тесто и всяка една топка разточете на кръгла малка кора, която е с големината на чинийка.

В средата на всяка кора поръсете настърган кашкавал и натрошено сирене, съберете внимателно краищата на вързопче и оформете на топка.

Топчето отново разточете на малка питка, която е с големината на тигана, в който ще се приготвят гюзлеметата. Така процедирайте с цялото тесто.

Загрейте лъжица олио в тигана и печете гюзлеметата от двете страни до хубав златист цвят.

Изваждайте готовите гюзлемета в чиния и ги мажете с масло, след което поръсвайте с шарена сол.

След всяко извадено гюзлеме намазнявайте тигана за следващото.

Селските гюзлемета с мая са готови.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: