Начин на приготвяне
Сваряваме картофите – цели с обелките, във вряща вода. Щом омекнат (без да са разварени), ги оставяме да изстинат, а след това ги обелваме и рендосваме в дълбока купа.
Отделно измиваме крехките листенца пресен спанак, нарязваме ги и сваряваме съвсем за малко във вряща вода, докато омекнат.
След това ги изцеждаме от водата (дори леко изстискваме с ръка, за да не са водни). Прибавяме ги към рендосаните варени картофи.
Измиваме зелените перца пресен лук, нарязваме ги на ситно и също добавяме при другите съставки в купата.
В кана на пасатор сипваме нарязан стар лук и листенца пресен джоджен и смиламе (едросмляно). Прибавяме ги към спаначено-картофената смес.
Овкусяваме на вкус с хималайска сол, черен млян пипер, червен пипер, кимион (млян), сушен босилек (стрит).
Прибавяме фини овесени ядки и разбъркваме всичко заедно с ръка, за да се смесят съставките равномерно.
Оформяме средни по размер картофени кюфтета.
По желание може да ги изпържим само така без панировка, а може и само оваляни в фино брашно, ала със следната панировка стават чудно хрупкави:
Панираме ги, като първо овалваме всяко кюфтенце в царевично брашно, след това в разбъркано яйце с щипка хималайска сол и накрая в грис (пшеничен или царевичен). Като трите съставки за панировката са в отделни съдове.
В тиган с незалепващо керамично покритие сипваме малко мазнина (шарлан – нерафинирано слънчогледово масло). Щом се загрее достатъчно, редим спаначените кюфтета с малко разстояние едни до други. Щом са вече с тъмно-златиста коричка от долната страна, внимателно обръщаме всяко, за да се позлати и от другата страна. По време на пърженето на всички кюфтенца е добре да добавяме съвсем малко мазнина, когато е необходимо, за да са по-здравословни.
Щом са готови – изваждаме от тигана и зареждаме следващите в тигана и така, докато изпържим всички, а от сместа се получават около 15 бр. (зависи от големината).
Поднасяме ги още топли и хрупкави по желание към любима свежа салата – зелена или млечна.
Лесни пролетни спаначени кюфтета с джоджен и зелен лук, подходящи за прекрасен слънчев обяд!
Чудно Вкусно!
Коментари