Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеленчукови кюфтета»Спаначени кюфтета с джоджен и зелен лук

Спаначени кюфтета с джоджен и зелен лук

Спаначени кюфтета с джоджен и зелен лук
Снимка: Илиана Първанова
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
15
"Поднасяме спаначените кюфтенца още топли и по желание с една богата зеленчукова салата"

Необходими Продукти

  • спанак - 4 ч.ч. нарязан (пресен)
  • картофи - 4 бр. сварени
  • лук - 1 глава
  • зелен лук - 2 богати шепи (нарязан)
  • джоджен - 1 шепа нарязан (пресни листенца)
  • вода - 1 л (за попарване на спанака)
  • хималайска сол - 2 ч.л. равни (на вкус)
  • черен пипер - 1/3 ч.л. млян
  • червен пипер - ¼ ч.л.
  • кимион - ¼ ч.л. млян
  • босилек - ½ ч.л. сушен и стрит
  • овесени ядки - 5 ili 6 с.л. фини
  • яйце - 1 бр.
  • Панировка
  • царевично брашно - за овалване
  • яйце - 2 бр.
  • хималайска сол - 1 щипка по желание
  • грис - за овалване (пшеничен или царевичен)
  • шарлан - символично за пържене (слънчогледово масло)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сваряваме картофите – цели с обелките, във вряща вода. Щом омекнат (без да са разварени), ги оставяме да изстинат, а след това ги обелваме и рендосваме в дълбока купа.

Отделно измиваме крехките листенца пресен спанак, нарязваме ги и сваряваме съвсем за малко във вряща вода, докато омекнат.

След това ги изцеждаме от водата (дори леко изстискваме с ръка, за да не са водни). Прибавяме ги към рендосаните варени картофи.

Измиваме зелените перца пресен лук, нарязваме ги на ситно и също добавяме при другите съставки в купата.

В кана на пасатор сипваме нарязан стар лук и листенца пресен джоджен и смиламе (едросмляно). Прибавяме ги към спаначено-картофената смес.

Овкусяваме на вкус с хималайска сол, черен млян пипер, червен пипер, кимион (млян), сушен босилек (стрит).

Прибавяме фини овесени ядки и разбъркваме всичко заедно с ръка, за да се смесят съставките равномерно.

Оформяме средни по размер картофени кюфтета.

По желание може да ги изпържим само така без панировка, а може и само оваляни в фино брашно, ала със следната панировка стават чудно хрупкави:

Панираме ги, като първо овалваме всяко кюфтенце в царевично брашно, след това в разбъркано яйце с щипка хималайска сол и накрая в грис (пшеничен или царевичен). Като трите съставки за панировката са в отделни съдове.

В тиган с незалепващо керамично покритие сипваме малко мазнина (шарлан – нерафинирано слънчогледово масло). Щом се загрее достатъчно, редим спаначените кюфтета с малко разстояние едни до други. Щом са вече с тъмно-златиста коричка от долната страна, внимателно обръщаме всяко, за да се позлати и от другата страна. По време на пърженето на всички кюфтенца е добре да добавяме съвсем малко мазнина, когато е необходимо, за да са по-здравословни.

Щом са готови – изваждаме от тигана и зареждаме следващите в тигана и така, докато изпържим всички, а от сместа се получават около 15 бр. (зависи от големината).

Поднасяме ги още топли и хрупкави по желание към любима свежа салата – зелена или млечна.

Лесни пролетни спаначени кюфтета с джоджен и зелен лук, подходящи за прекрасен слънчев обяд!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Геновева
Геновева
Много оригинално, надявам се да са и така вкусни!
20.05.2021 19:11