Десерт Плаващи острови

Кулинарна мрежаКулинарна мрежа
Джедай
557
4k
1k
2k
Десерт Плаващи острови
Снимка: Кулинарна мрежа
1 / 5
17/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Сготви40 мин.
Общо60 мин.
Порции2
"Визия, вкус, аромат - даваме максимален брой точки като оценка на този десерт"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В касерола сипваме 600 мл прясно мляко. Добавяме вътрешността на шушулка ванилия.

В напълно суха купа слагаме 4 белтъка (жълтъците запазваме) и 50 г кристална захар. Разбиваме с миксер до твърди връхчета.

Млякото загряваме. Намаляваме котлона на 4 (от 6) и когато започне да ври, със супена лъжица взимаме от сместа с белтъците и с помощта на друга лъжица заглаждаме.

Слагаме ги внимателно в млякото да се пошират за една минута от страна (обръщаме ги внимателно с лъжица). Изваждаме и ги оставяме в чиния да се охладят.

За крема:

Прецеждаме млякото (това в което поширахме белтъците) в касарола. Добавяме 160 г захар. В купичка слагаме 4 жълтъка и 2 с.л. царевично нишесте.

Разбъркваме добре и добавяме към топлото мляко. Добавяме и щипка шафран. Варим до сгъстяване на крема, като бъркаме непрекъснато.

Махаме от котлона и добавяме 50 г краве масло. Разбъркваме и изсипваме яйчния крем в купа. Покриваме със стреч фолио, за да не хване коричка.

За карамела:

В касарола слагаме 5 с.л. захар и 1 с.л. вода. Оставяме захарта да се карамелизира.

Сервираме в чиния, като първо слагаме крема, отгоре поставяме островчетата. Поливаме ги с карамела. Декорираме ретро десерта с печени филирани бадеми и листенца изсушена роза.

Десертът Плаващи острови е невероятно вкусен.

Източник: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа, предизвикателство от MasterChef

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: