Начин на приготвяне
Всичко е изключително просто.
Има класическия вариант на приготвяне на рецептата за крем Плаващи острови, съответно и модерен. В класическия островът се варят в кипяща мляко, а в съвременния се приготвя в микровълнова фурна. Аз готвя и двата варианта, за да се усети разликата.
За класическия вариант изплаквам тенджера с дебело дъно със студена вода, налива се мляко и се слага на котлон. Количеството мляко зависи от обема на капацитета и размера на островите. Може веднага да добавете ванилова захар или ванилия.
Отделяме жълтъците от белтъците. Белтъците разбийте на твърда пяна. При желание може да се добавят няколко капки лимонов сок. Добавете пудрата захар и разбийте до остри връхчета. За първия вариант с лъжица оформете островчетата и ги пуснете в кипяща мляко.
Гответе няколко минути от всяка страна. Леко се разстила върху хартия за печене или просто в чиния. Добре се охлаждат.
За втория вариант поставете белтъците в купа и сложете в микровълнова при максимална мощност на 30-60 секунди.
Приготвя се яйченият крем. Жълтъците разбийте до побеляване, добавете захарта и разбийте, докато те се разтворят. При желание със захар добавете нишестето. След това на тънка струя изсипете горещото мляко (разбира се, използваме това, в което се готвиха островите, като преди това го прецедете.
След това изсипете обратно в тенджерата и загрейте крема на слаб огън, докато се сгъсти, като се разбърква непрекъснато. Аз го готвя на водна баня, защото има по-малка вероятност жълтъците да се пресекат.
Количество мляко и степента на плътност зависи от вашето желание. Десертния крем покрийте с фолио и се охлажда.
В стъклени чаши със столче поставете няколко с.л. кубчета ябълки. Налива ябълков сок и замразяваме в хладилник 30 минути. След това поставете няколко лъжици от крема. Върху него слагате островите. Украсете по желание.
За класическия вариант, първо, поставете крем, след това острова и се изсипва карамел (имах карамел сироп).