Сръбски Мекици
Ljuskavci
gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Мекици»Сръбски Мекици

Сръбски Мекици

VecaVeca
Новак
29652k23
Sandra Palikarov
Преведена от
Sandra Palikarov
Сръбски Мекици
Снимка: Veca
1 / 10
22/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Запишете рецептата, направете я и ни се обадете, само за да проверим дали са като на мама"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • вода - 450 мл, хладка
  • мая - 20 г, прясна
  • брашно - 700 г
  • сол - 2 ч.ч.
  • свинска мас - 1 с.л.
  • за намазване
  • свинска мас - 1 с.л.
  • за пържене
  • мас - според нуждите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото:

В подходящ съд смесете хладката вода, раздробената мая, солта и маста, след това постепенно добавяйте брашното и замесете тесто.

Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да престои 25 минути на топло място.

След това замесете тестото за мекици на набрашнена работна повърхност и с точилка го разточете в по-голям кръг.

Загрейте една супена лъжица мас и покрийте кората.

Завийте на руло и нарежете на 7 парчета. Увийте краищата на всяко парче и оставете да престоят 15 минути.

След това се разделя с точилка в кръг с големината на тиган за пържене.

Пържете вкусните мекици на загрята мазнина до златисто кафяво от двете страни.

Изхвърлете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Съвет: Сервирайте сръбските мекици със сирене, кисело мляко, айвар или като сладък вариант със сладко, мармалад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: