Начин на приготвяне
За тестото: Изсипете 400 г брашно в дълбока купа, добавете сухата мая, захарта, ваниловата захар, солта и разбъркайте.
Смесете настърганата кора на 1 лимон, налейте хладкото мляко, добавете домашната ракия, яйцата, разтопения маргарин и постепенно добавяйте останалото брашно (200 г) замесете тесто.
Покрийте с прозрачно фолио и оставете да престои един час.
След това замесете тестото върху набрашнена работна повърхност и с точилка го разточете в голям кръг.
Изрежете поничките с кръгла форма (или чаша). Покрийте ги с чиста кухненска кърпа и ги оставете да престоят 30 минути.
Запържете ги в загрято олио - спуснете горната страна в олиото, покрийте с капака и когато е изпържено, разгънете и обърнете другата страна да се запържи, но не похлупвайте с капака.
Поставете готовите понички върху кухненска кърпа, за да се отцеди излишната мазнина. Напълнете ги с течен шоколад, поръсете с пудра захар, сервирайте и им се насладете.
Съвет: Поставете течен шоколад в спринцовка с дълъг удължител за пълнене на торти и пълнене на понички.
Пълнените понички с течен шоколад са готови.