Начин на приготвяне
Почистете скаридите, като премахнете главите, обелите черупките и оставите само опашката. Срежете леко по дължина на гръбнака и отстранете тънкия нерв.
Главите от скариди не изхвърляйте, защото с тях може да приготвите разкошни бульони за морски ястия или супи със зарзават.
Накълцайте пресния чесън и магданоза. Заделете си около две супени лъжици от магданоза, а другото количество сложете заедно с чесъна да се запържат в тиган с маслото и зехтина.
След около 2 минути сложете скаридите. Когато опашките станат розово/оранжеви (1-2 минути или завиди от големината) и месото побелее леко, веднага сипете виното и с леко разбъркване оставете алкохола да се изпари.
Скаридите се готвят бързо, за да останат крехки и вкусни. Ако се готвят много, те губят нежната си текстура и вкус.
Сложете още малко масло, сол и половината от сокът от 1 лимон. Разбъркайте за кратко, поръсете със заделения магданоз и поднесете бързото и вкусно ястие със скариди.
Сервирайте с лимонов сок отделно, за да може който желае, да си овкусява допълнително.
Скаридите с бяло вино и лимон са чудесни за лятно мезе, придружени от чаша изстудено бяло вино.
Добър апетит!