Тиганици с прясно мляко и мая

Тиганици с прясно мляко и мая
Снимка: Йорданка Ковачева
1 / 6
11/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне12 мин.
Сготви20 мин.
Общо32 мин.
Порции6

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. големи
  • брашно - 260 г
  • мая - 15 г жива
  • прясно мляко - 180 мл пълномаслено
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • олио - 2 с.л. за тестото+ за намазняване на тигана и ръцете
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Класическите тиганици помним като една от най- обичаните традиционни български закуски.

Нещо средно между мекици и бухти, различното при тиганиците е, че се приготвят по-скоро печени с по-малко мазнина, а тестото за тях е по-рядко.

Представям ви моите тиганици с мая и прясно мляко.

Те си изискват време, но си заслужават търпението.

Маята се разтваря със захарта в прясното мляко, затоплено много леко до телесна температура.

Когато шупне се добавят леко разбитите яйца, малко олио, брашното и солта.

Бърка се интензивно до получаване на меко и разтегливо тесто.

Купата се покрива с фолио и оставя в хладилник до следващата сутрин.

Изважда се, разбърква се и се оставя да втаса на топло докато шупне добре, около 1 час.

Тиган с незалепващо покритие се загрява на умерен огън и се слага олио на фин пласт.

С обилно намазнени ръце се късат парченца от тестото и разтеглят и сплескват.

Тиганиците се пекат/пържат до златисто от двете страни.

Хапват се топли за закуска със сиренце, кашкавал, сладко, мед или пудра захар.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: