Начин на приготвяне
Първо, пригответе сиропа, да се охлади добре: изсипете захарта в метална тенджерка, добавете водата и ваниловата захар, разбъркайте.
Поставете на котлона и варете, докато получи необходимата плътност (трябва да е по-гъста). Свалете от котлона и оставете да се охлади добре.
За рулата: Разтопете маслото. Вземете една кора, намажете я цялата с масло. Сложете друга кора и нея намажете цялата с масло. Сгънете с третата кора, но не я намазвайте цялата с масло, а намажете повече от половината кора и оставете частта, която е покрита с течния шоколад. Нанесете натрошени орехи върху течния шоколад и навийте рулата.
Нарежете на малките баклавички с желаната дължина и ги подредете в намазана с масло тава. Повторете процедурата с останалия материал (ще получите още пет рулца).
Подредете всички рулца върху хартия за печене и печете в добре загрята фурна на 180°C за 25 минути. Извадете готовите рула от фурната и ги потопете в студения сироп, когато са горещи, изцедете излишния сироп и ги оставете, да се охладят.
За овалването на баклавата:
За вкусната баклава с шоколад поставете шоколада за готвене в тенджера, добавете олиото и разтопете на пара. Навийте баклавата, подредете я върху хартия за печене и поръсете с накълцани орехи. Оставете шоколада да стегне добре .
Сервирайте и се насладете на баклава с шоколад.