Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Домашен шоколад с мед

Домашен шоколад с мед

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Домашен шоколад с мед
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
09/03/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
1
"От домашното по-вкусно няма, особено когато говорим за шоколад с мед"

Необходими Продукти

  • какаово масло - 60 грама + 2 г за добавяне накрая
  • какао - 40 грама натурално на прах (100%)
  • мед - 30 г (или друг подсладители по избор)
  • ванилия - 1 прахче (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете на водна баня метална купичка и щом започнат да се образуват мехурчета вода по дъното, сложете в купата 60 грама какаово масло, което е предварително нарязано.

Разбъркайте и щом започне да се разтопява измерете температурата с кухненски термометър - трябва да е 40-46 градуса.

Щом достигне тази температура, махнете от огъня - без значение дали какаовото масло е напълно разтопено.

Ако не е, бъркайте за кратко и то ще се разтопи от топлината. Прибавете какаото и разбъркайте добре. След това сипете меда.

Отмервайте температурата и щом падне до 35 градуса, настържете 2 грама какаово масло и отново разбъркайте. Може да ароматизирате с ванилия.

Сипете получената шоколадова маса в правоъгълна форма и оставете на хладно, за да стегне.

Съдържанието на какао в домашния шоколад е 77%.

Домашният шоколад с мед е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: