Начин на приготвяне
Сложете на водна баня метална купичка и щом започнат да се образуват мехурчета вода по дъното, сложете в купата 60 грама какаово масло, което е предварително нарязано.
Разбъркайте и щом започне да се разтопява измерете температурата с кухненски термометър - трябва да е 40-46 градуса.
Щом достигне тази температура, махнете от огъня - без значение дали какаовото масло е напълно разтопено.
Ако не е, бъркайте за кратко и то ще се разтопи от топлината. Прибавете какаото и разбъркайте добре. След това сипете меда.
Отмервайте температурата и щом падне до 35 градуса, настържете 2 грама какаово масло и отново разбъркайте. Може да ароматизирате с ванилия.
Сипете получената шоколадова маса в правоъгълна форма и оставете на хладно, за да стегне.
Съдържанието на какао в домашния шоколад е 77%.
Домашният шоколад с мед е готов.