Начин на приготвяне
Смесете брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта в дълбока купа. Разбъркайте до еднородност.
Разбийте яйцата, добавете олиото и айрана. Добавете към течните съставки и разбъркайте добре.
Накрая прибавете горещото кафе /аз използвах еспресо/. Разбъркайте до еднородно тесто с гъстотата на кексово тесто.
Загрейте фурната на 180 градуса. Намазнете подходяща форма за печене и поръсете с какао. Изсипете сместа.
Изпечете блат /40-45 минути/. По същия начин направете и втори блат. Рецептата за блтовете е взаимствана от блога на Ирина. Охладете блатовете.
Загрейте половината количество от сметаната. Добавете разтопения шоколад, разбъркайте и отстранете от огъня. Охладете. Разбийте останалата сметана и внимателно я прибавете към шоколадовата смес.
Разбъркайте до пухкав крем. Слепете двата блата, намажете от всички страни с крем, загладете и оформете тортата.
Разтопете шоколадовия крем и полейте тортата. Загрейте шоколада за розите на водна баня.
Прибавете глюкозата. Омесете до еднородност. Сложете шоколадовото тесто в стреч фолио и охладете.
Когато изстине, е готово за моделиране. Оформете листенца и сглобете розите.
Декорирайте тортата с рози, листа и шоколадови топчета. Тортата Шоколад и рози е готова.
Весел празник!
Коментари