Начин на приготвяне
За тези от вас, които обичат да хапват апетитни брускети, но са подложени на безглутенова диета, има начин да не се лишавате от любимите брускети, заменяйки хляба с резени картоф.
Филийките от картоф се правят, така че да да имат изкусителна хрупкава коричка. За целта първо ги сварете цели, докато поомекнат, но при набождане с вилица все още да има резистентност. Не трябва да стават меки и разварени в никакъв случай.
Докато изстиват картофите, си пригответе това, с което ще гарнирате брускетите. Моето предложение е семпло, но много вкусно. Вие може да сложите и други плънки, каквито са ви по вкуса или каквото имате налично в момента.
В този случай за намазване на част от картофените брускети аз импровизирах с песто от босилек и пармезан и сладникавите оранжеви чери доматки.
За другата червена плънка накълцайте бялата част на лука и запържете за минута-две. Добавете чесъна на филийки и след още минута червената и лютата чушка - на малки кубчета.
Накрая сложете накълцани доматите с две щипки сол и гответе до изпаряване на течността, която се е отделила.
Оставете си плънката да изстива и се върнете към картофите.
Обелете ги и нарежете на дебелички шайби, може и леко по диагонал, за да наподобяват франзела.
Намажете обилно със зехтин и поръсете със сол и пипер.
Подредете шайбите в добре намазнена тава и запечете до златиста коричка.
Докато картофените филийки са още леко топли, намажете част от тях с пестото и отгоре сложете половинки чери домат.
Другата част от брускетите гарнирайте със купчинка от червената плънка с чушки.
Поръсете с пресен или сушен босилек и поднесете.
Добър апетит!