Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Задушени броколи със сирене

Задушени броколи със сирене

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Задушени броколи със сирене
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
3
"Колко е хубаво, когато нещо е едновременно толкова полезно и толкова вкусно"

Необходими Продукти

  • броколи - 1 глава
  • краве масло - 35 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч. (100 мл)
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • сирене - 200 г краве, овче или козе, саламурено
  • чери домати - 200 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус (по желание)
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бързо, лесно и здравословно ястие, което може да си приготвите за една лека вечеря или вегетариански обяд - задушени броколи със сирене.

Загрейте вода на силен огън с лъжица зехтин или олио и малко сол.

Разчленете броколите на розички, измийте и бланширайте във врящата вода.

Сипете млякото, за да омекоти вкуса на зеленчука.

Броколите трябва леко да омекнат, а не да се сварят.

Извадете ги с решетъчна лъжица и пуснете в тиган с разтопеното масло, малко зехтин, сол и накълцана скилидка - две чесън. Задушете под капак за 10 минути, като сипете и малко от бульона от варенето.

Зеленчукът е хубаво да остане меко хрупкав, не да се разпада. Той ще си поеме маслото и аромата на чесън.

Разпределете на порции и към броколите нарежете чери домати.

Поръсете с черен пипер по желание, малко лимонов сок и отгоре натрошете сирене.

Би било хубаво и ако леко се запече в загрята на 200 градуса фурна, но и без това се получава страхотно.

Сервирайте топли, задушените броколи с полуразтопеното от топлината сирене върху тях.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: