Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Оризова супа»Оризова супа с коприва и печурки

Оризова супа с коприва и печурки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Оризова супа с коприва и печурки
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Вечерята ви ще бъде много по-приятна ако включва една топла зеленчукова супичка"

Необходими Продукти

  • печурки - 120 г кафяви
  • чесън - 3 стръка пресен
  • ориз - 2 шепи
  • коприва - около 160 г
  • моркови - 1 бр.
  • мащерка - 2 клонки
  • черен пипер - 2 щипки
  • масло - 2 с.л. с връх (меко)
  • олио - 3 с.л.
  • сол
  • За бульона
  • чесън - 2 скилидки
  • лук - 1 глава
  • домати - 1 бр.
  • магданоз - 3 стръка
  • моркови - 1 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте старателно копривата. Използвайте дебели ръкавици, за да не се изгорите.

След това я попарете във вряща вода - необходима е около минутка. Отцедете добре от течността, но запазете копривената вода, защото може да я използвате за бульон на супата.

Накълцайте омекналата коприва и я оставете настрана.

В копривената вода сложете леко цепнатия цял домат и глава лук, магданозените стръкове, моркова и чесновите скилидки.

Полейте с малко олио, овкусете със сол и варете 25 минути.

Междувременно почистете и наситнете гъбите, другия морков и зеления чесън.

Сипете маслото с малко олио в тенджерка и запържете чесъна и моркова.

Малко след това добавете гъбите, а след още 2-3 минути налейте прецедения бульон за супата. Ако е необходимо, добавете още вода.

Овкусете зеленчуковата супа с черен пипер, сол и пуснете вътре клонките мащерка.

Накрая прибавете копривата и ориза, варете оризовата супа за 20 минути и свалете от котлона.

Оризовата супа с коприва и печурки е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: