Начин на приготвяне
Обелете картофите и ги нарежете на едри парчета. Почистете и нарежете морковите и глава кромид лук.
Сложете зеленчуците в тенджера и ги облейте с вода. Прибавете сол на вкус и ги сварете до готовност за около 20 минути.
През това време си пригответе крутоните.
Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор.
Нарежете филийките хляб на дребни кубчета, полейте със зехтина и поръсете със сухи подправки. Разбъркайте добре и ги сложете да се пекат за 10на минути. Периодично разбърквайте, за да се изпекат равномерно от всички страни.
Почистете и нарежете гъбите на филийки.
Нарежете 1-2 скилидки чесън.
В тиган загрейте маслото и олиото и запържете за кратко чесъна, колкото да си пусне аромата.
След това добавете гъбите, които също запържете за 10 минути, бъркайки периодично. Накрая добавете сол и черен пипер на вкус.
Щом зеленчуците са готови ги пасирайте до хомогенност. Прибавете подправките и прясното мляко. Оставете на котлона още 5 минути. Бъркайте непрекъснато, защото може лесно да загори.
След това зеленчуковата супа е готова и може да сервирате.
Разпределете в подходящи чинии, сложете в центъра от запържените ароматни гъби и поръсете с крутони.
Зеленчуковата крем супа с печурки и крутони е много вкусна.