Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Запеканки»Запеканка с тиквички, сирене и кашкавал

Запеканка с тиквички, сирене и кашкавал

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
85740457
Запеканка с тиквички, сирене и кашкавал
Снимка: Niki Zhelyazkova
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"В класацията за най-вкусно лятно ястие слагаме на първо място тази вкусна запеканка с тиквички"

Необходими Продукти

  • тиквички - 3 бр.
  • лук - 1 глава /ако е пресен, зелените пера/
  • сирене - 150 г натрошено
  • кашкавал - 150 г настърган
  • сол - на вкус
  • черен пипер - млян
  • копър
  • яйца - 5 бр.
  • чесън - 4 скилидки /счукан или нарязан/
  • олио - 2 с.л.
  • краве масло - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичките режа на кръгчета с дебелина около 1 см. Поръсвам ги в купа със сол и оставям настрана.

В тенджера или дълбок тиган слагам олиото и кравето масло и заедно с тях и лука, да се задушава на среден огън.

Малко след това добавям и тиквичките в тенджерата и пак бъркам няколко пъти. Тиквичките не се задушават дълго, а само за да се смесят всичките подправки. Добавям още малко сол в сместа от лук и тиквички.

В друга купа разбиваме с вилица яйцата, добавям копър, черен пипер, натрошено сирене и чесъна. Обърквам всичко.

На дъното на тавата малко се поръсва със яйчената смес, може и малко доматено пюре. Върху този пласт сипвам 1/2 от тиквичките с лука.

Поръсвам ги с 1/2 от яйчената смес и обилно с кашкавал. Повтарям процедурата по същия начин и слагам запеканката с тиквички да се пече във фурната.

Слагам зеленчуковата запеканка в студена фурна, защото тавата ми е стъклена иранска тава. Пека на 200 градуса на горен и долен около 45 минути до готовност или до златист цвят.

Запеканката с тиквички, сирене и кашкавал става превъзходна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: