Шоколадова торта с лешници

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Шоколадова торта с лешници2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
115 мин.
Порции
8
"Душата си продаваме за едно парче от тази невероятно вкусна, топяща се в устата и силно шоколадова торта!"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 7 бр.
  • захар - 7 с.л.
  • брашно - 7 с.л. с връх
  • бакпулвер - 10 г
  • какао - 2 с.л.
  • за пълнежа
  • лешници - 300 г
  • течен шоколад - 500 г
  • масло - 50 - 60 г
  • шоколад - 100 г черен (твърд)
  • сметана - 200 мл бита
  • сметана - 350 - 400 мл заквасена
  • пудра захар - 200 г
  • какао - 1 с.л.
  • за сиропа
  • вода - 600 мл гореща
  • захар - 300 г
  • за глазурата
  • шоколад - 300 г млечен
  • лешници
  • сметана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя блатът. Отделят се белтъците от жълтъците. Трябва да оставите жълтъците в черупките или други подходящи съдове, за да стоят отделно един от друг. Белтъците се разбиват на твърд сняг, след което постепенно се добавя захарта лъжица по лъжица.

Един по един се добавят и жълтъците, като целта и да разбиете много добре сместа. За да се подсигурите може да добавите 10 г бакпулвер към брашното. Към яйчената смес постепенно се добавя и предварително пресятото с какао брашно.

Готовата смес се изсипва в предварително намазнена форма и се пече около 40-45 минути в предварителна нагрята на 200 г фурна. Изважда се, оставя се да се охлади и се разделя на 2 или 3 блата.

За крема: Разтопете течния шоколад на водна баня заедно с маслото и разбърквайте до получаването на гладка смес. В отделен съд разтопете 100 г шоколад на тих огън.

Добавете и заквасената сметана и разбъркайте до получаването на гладък крем, като внимавате да не кипне. Свалете от котлона и добавете заквасената сметана, пудрата захар и какаото и разбийте с миксер. Последно се добавят целите лешници и се разбърква на ръка.

Загрейте водата, добавете захарта и разбърквайте до пълното ѝ разтваряне. Сиропирайте долния блат. Намажете последователно с разтопения течен шоколад, отгоре сложете 1/2 от сметановия крем с лешници.

Поставете втория блат и повторете процедурата. Поставете и третия блат, сиропирайте го, намажете го с тънък слой сметанов и го залейте с разтопен млечен шоколад. Остатъкът от сметановия крем се използва, за да се намаже шоколадовата торта отстрани.

Приберете за 4-5 часа в хладилник и сервирайте добре охладена.

Шоколадовата торта с лешници е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
515
45
34
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Veneta
Veneta
Добре че започнах да правя тортата ден по рано иначе щях да се изложа!!!Блатовете се получиха няма как не е нищо сложно, но крема така показан на тортата на снимката няма начин да има такъв вид ако се следва рецептата с черен шоколад и то 100 гр. че и една лъжица какао пълно безмислица!!!Или не е написна както трябва или не знам и аз...пълна загуба на време беше за мен и на продукти!!!
25.12.2013 22:01
7
3
mima
mima
добар апетит
05.12.2013 11:57
6