Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Мъфини»Какаови кексчета с лешници и шоколадова глазура

Какаови кексчета с лешници и шоколадова глазура

Какаови кексчета с лешници и шоколадова глазура
Снимка: Потребител#325720
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
24
"Какаови кексчета с лешници и шоколадова глазура създават същински празник на всяка маса"

Необходими Продукти

  • захар - 1 ч.ч.
  • яйца - 3
  • олио - 1/3 ч.ч.
  • ванилия - 1
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - 2 ч.ч.
  • какао - 3 с.л.
  • лешници - 50 г (или други ядки)
  • Глазура
  • кувертюр - 200 грама разтопен
  • крема сирене - 2 пакетчета
  • бял кувертюр - разтопен за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези какаови кексчета с лешници и шоколадова глазура содата се смесва с киселото мляко, за да се задейства. През това време захарта се разбива с яйцата и олиото.

Когато содата шупне, млякото се добавя към сместа от захар и яйца. Добавя се ванилията и се разбърква с дървена лъжица.

Добавят се трите лъжици какао и отново внимателно се разбърква. Брашното се пресява и към него се добавя солта.

След това брашното постепенно се добавя към течните съставки и се разбърква внимателно. Когато всичко е добре смесено, се добавят ядките, които са предварително смлени.

Сместа се изсипва във форми за кексчета. Формите се пълнят 2/3 от цялото пространство. Могат да се напълнят 24 форми. Кексчетата се пекат на предварително загрята фурна на 180 °C за 20 минути.

Глазура:

На водна баня разтапяме шоколадовия кувертюр. След това към него добавяме крема сиренето. След като шоколадовите мъфини изстинат слагаме глазурата с шприц.

За украсата:

Отново разтапяме на водна баня бял шоколадов кувертюр. След това с помощта на лъжица или клечка за зъби правим формички върху хартия за печене. Оставяме ги на студено да изстинат. След това слагаме върху готовото кексче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: