Начин на приготвяне
Маята се поставя в купа и се залива с водата, която е леко затоплена, добавя се и захарта и се оставя за 10 минути.
В отделна купа се приготвят останалите съставки. Брашното и солта се смесват, добавя се и босилекът (ако обичате повече подправки, може да добавите и други).
Добавя се зехтинът и се разбърква, след което се изсипва и водата с маята.
Разбърквате добре, докато се получи меко и леко лепкаво тесто.
Завийте купата и оставете тестото да втаса за 30 минути.
Разделете сместа на две части и оформете малки питки.
Поставете ги в отделни кръгли тавички, които са покрити с хартия за печене, и оставете лесните фокачи да втасат още половин час.
След като са втасали, ги намажете със зехтин отгоре и сложете една по една обикновените фокачи да се пекат в предварително загрята фурна на 200°C.