Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Гъбено ризото с тиквички

Гъбено ризото с тиквички

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Гъбено ризото с тиквички
Снимка: Ivelina
1 / 3
12/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
3
"Ето такива ястия обичаме да си похапваме - вкусни и засищащи. Насладете се на това гъбено ризото с тиквички още утре"

Необходими Продукти

  • ориз - 160 г за ризото
  • гъби - 120 г гъби (по избор смесени)
  • тиквички - 2 бр.
  • майорана - 1 клонче (или мащерка)
  • зелен лук - 1 връзка бялата част цели глави
  • Зеленчуков бульон
  • зехтин - eкстра върджин
  • масло
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете гъбите, като премахнете почвата, след това ги почистете с влажна кърпа (или ги изплакнете бързо).

Нарежете ги на малки парченца и ги пригответе в керамичен тиган на силен огън със струйка масло и щипка сол. Ще отнеме около десет минути.

Измийте тиквичките, подрежете ги и ги нарежете на кръгчета или кубчета.

Запечете ги в тиган с екстра върджин зехтин и сол за няколко минути, след това изключете и оставете настрана.

Ако желаете, нарежете на ситно половината от главите зеленият лук а другите оставете цели за ефект и го запържете в голям тиган със струйка екстра върджин зехтин. Ако нямате зелен лук, ползвайте шалот или друг лук .

Добавете ориза и го препечете за няколко секунди.

Налейте горещия бульон и добавете около половината от гъбите и тиквичките.

Продължете да готвите ризотото, като разбърквате често и наливате още бульон, когато е необходимо.

След 10-15 минути се добавят останалите тиквички и гъби, разтворен в малко бульон.

След като оризът е сварен, ще отнеме още 5-10 минути, в зависимост от качеството.

Накрая изключете котлона и добавете майорана и малко (около 1 ч.л.) масло към зеленчуковото ризото.

Разбъркайте, оставете го да си почине една или две минути, след което разпределете ризотото върху чиниите.

Вашето гъбено ризото с тиквички е готово, вкусно и ароматно.

По желание поръсете с настърган пармезан при поднасяне.

Насладете се на гъбено ризото с тиквички!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: