Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с тиквички и маскарпоне

Ризото с тиквички и маскарпоне

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ризото с тиквички и маскарпоне
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Сервирайте вкусното ризото с тиквички и маскарпоне поръсено с люспи пармезан и украсете всяка порция с листа от ароматен пресен босилек."

Необходими Продукти

  • тиквички - 300 г
  • маскарпоне - 60 г
  • краве масло - 60 г
  • лук - 60 г
  • ориз арборио - 320 г
  • чесън - 2 скилидки
  • бульон - 800 мл. зеленчуков
  • пармезан - около 50 г
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
  • босилек - пресни листа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Настържете тиквичките и ги оставете настрана, да се отцедят.

Накълцайте лука и чесъна на ситно и ги запържете в разтопеното на умерен огън масло (само около 40 г от него).

След четири минути добавете тиквичките и гответе до омекването им.

Сипете ориза, без да го миете предварително, и бъркайте около три минутки. Овкусете със сол и черен пипер.

Тук по желание може да си добавите и около 100 мл бяло вино и да бъркате, докато се изпари, преди да преминете към следващата стъпка.

Налейте бульона - горещ и на части. Докато една част от течността не се е поела от ориза Арборио, не наливайте следващата. Бъркайте през цялото време, за да отдели оризчето повече нишесте и да се получи характерната за ризотото кремообразност.

Готвенето на ориза не трябва да превишава 14 минути или толкова, колкото е указано на пакета на конкретния сорт. Освен Арборио може да ползвате и друг подходящ за ризото сорт ориз.

За финал сложете маскарпонето, част от пармезана - настърган, и останалото масло, както и още сол и пипер, ако е нужно.

Бъркайте, докато се разтопят маслото и сирената.

Сервирайте вкусното ризото с тиквички и маскарпоне поръсено с люспи пармезан и украсете всяка порция с листа от ароматен пресен босилек.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: