Начин на приготвяне
Пармезанът се смила на прах или се реже на люспи и се оставя за накрая, за поръсване.
Пилешкият или зеленчукови бульон се загрява на слаб огън и се поддържа горещ до момента на използването му.
Лукът шалот се нарязва заедно с чесъна и се запържват за 2-3 минути в зехтина на умерен огън.
Добавя се тиквичката, небелена и настъргана на едро ренде. Задушава се около минута-две и тогава се сипва оризът Арборио. Запържва се за 1 минута при непрестанно бъркане.
Налива се виното и се бърка още 1 минута.
Слага се половината горещ бульон и се готви, докато се поеме, след това се долива с останалия, докато и той се поеме от ориза. Ястието се бърка постоянно, за да се отдели нишесте и ризотото да добие кремообразен вид, без обаче зрънцата да стават на каша. Варенето с бульона трябва да отнеме не повече от 13 минути.
След като е готово, се добавя маслото и половината пармезан за още кремообразност.
Разбърква се ризотото с тиквички и се сервира веднага с поръска от останалият пармезан и черен пипер на вкус.
Сол се добавя само, ако бульонът не е бил осолен предварително.
Добър апетит!