Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Моето ризото с тиквички

Моето ризото с тиквички

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Моето ризото с тиквички
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
8 мин.
Готвене
22 мин.
Общо
30 мин.
Порции
2
"Една тиквичка ви дели от приготвянето на това свежо ризото, а рецептата е супер лесна и е подходяща и за начинаещи готвачи без опит в кухнята"

Необходими Продукти

  • ориз - 160 г Арборио
  • шалот - 2 бр.
  • тиквичка - 1 малка, млада /200 г/
  • чесън - 2 скилидки
  • бяло вино - 80 мл
  • пилешки бульон - 450 мл или зеленчуков
  • пармезан - 50 г
  • зехтин - 40 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1 - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пармезанът се смила на прах или се реже на люспи и се оставя за накрая, за поръсване.

Пилешкият или зеленчукови бульон се загрява на слаб огън и се поддържа горещ до момента на използването му.

Лукът шалот се нарязва заедно с чесъна и се запържват за 2-3 минути в зехтина на умерен огън.

Добавя се тиквичката, небелена и настъргана на едро ренде. Задушава се около минута-две и тогава се сипва оризът Арборио. Запържва се за 1 минута при непрестанно бъркане.

Налива се виното и се бърка още 1 минута.

Слага се половината горещ бульон и се готви, докато се поеме, след това се долива с останалия, докато и той се поеме от ориза. Ястието се бърка постоянно, за да се отдели нишесте и ризотото да добие кремообразен вид, без обаче зрънцата да стават на каша. Варенето с бульона трябва да отнеме не повече от 13 минути.

След като е готово, се добавя маслото и половината пармезан за още кремообразност.

Разбърква се ризотото с тиквички и се сервира веднага с поръска от останалият пармезан и черен пипер на вкус.

Сол се добавя само, ако бульонът не е бил осолен предварително.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: