Начин на приготвяне
Измийте добре гъбите кладница и ги нарежете или накъсайте на парчета. Ползвайте и пънчетата.
Загрейте вода и щом заври, сложете гъбите и 1 лъжица сол да се варят 20 минути. След това прецедете и сложете веднага под студена течаща вода.
В друга тенджера сложете всички съставки за маринатата. Оставете да заврат и след това сложете вътре гъбите за 10 минути на слаб котлон.
През това време почистете и настържете на едро ренде морковите, а чесъна нарежете на тънки шайби.
Щом минат 10-те минути варене на гъбите, веднага ги наредете в сухи бурканчета, като редувате гъби, моркови и чесън.
От това количество излезнаха три бурканчета от 350 мл.
Щом напълните всички бурканчета, върнете маринатата на котлона и оставете отново да заври.
С горещата марината залейте гъбите, затворете гъбите в буркани с капачки и обърнете бурканите с капачката надолу, докато напълно се охладят.
След това съхранявайте в хладилник.
Ако искате, може да стерилизирате за 20 минути след завиране за по-дълго съхранение на консервирани гъби кладница.