Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Консервирани Гъби Кладница

Консервирани Гъби Кладница

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Консервирани Гъби Кладница
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
18/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
3
"Винаги ще се намерят домашни гозби, в които да включите тези консервирани гъбки"

Необходими Продукти

  • кладница - 500 г гъби
  • марината
  • вода - 200 мл
  • олио - 120 мл
  • оцет 100 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • моркови - 2 - 3 бр. средни
  • дафинов лист - 3 бр.
  • черен пипер - 15 - 20 зрънца
  • бахар - 5 зрънца
  • мащерка - 2 стръка прясна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре гъбите кладница и ги нарежете или накъсайте на парчета. Ползвайте и пънчетата.

Загрейте вода и щом заври, сложете гъбите и 1 лъжица сол да се варят 20 минути. След това прецедете и сложете веднага под студена течаща вода.

В друга тенджера сложете всички съставки за маринатата. Оставете да заврат и след това сложете вътре гъбите за 10 минути на слаб котлон.

През това време почистете и настържете на едро ренде морковите, а чесъна нарежете на тънки шайби.

Щом минат 10-те минути варене на гъбите, веднага ги наредете в сухи бурканчета, като редувате гъби, моркови и чесън.

От това количество излезнаха три бурканчета от 350 мл.

Щом напълните всички бурканчета, върнете маринатата на котлона и оставете отново да заври.

С горещата марината залейте гъбите, затворете гъбите в буркани с капачки и обърнете бурканите с капачката надолу, докато напълно се охладят.

След това съхранявайте в хладилник.

Ако искате, може да стерилизирате за 20 минути след завиране за по-дълго съхранение на консервирани гъби кладница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: