Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Мезета»Гъби Кладница с Хамон и Бяло вино

Гъби Кладница с Хамон и Бяло вино

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Гъби Кладница с Хамон и Бяло вино
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
2
"Най-вкусната рецепта с гъби кладница, която можете да си представите и опитате. Идеални за червено винце, бира, а защо не и за една ракийка."

Необходими Продукти

  • гъби кладница - 300 г
  • хамон - 140 г Серано или бекон
  • бяло вино - 80 мл.
  • зехтин - 3 с л.
  • пресен чесън - 3 стръка
  • чесън - 2 скилидки
  • розмарин - 2 щипки, сушен
  • черен пипер - 2 щипки, прясно смлян
  • брашно - 1 ч.л.
  • вода - около 150 - 200 мл.
  • магданоз - 2 стръка
  • кайенски пипер - 1 сухо люто чушле
  • сол - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете гъбите и чесъна.

Кладницата нарежете на средни по големина парчета, двата вида чесън направете на кръгчета.

Хамона накъсайте на едро ако е на тънки слайсове. В случай, че в на цяло парче го нарежете на кубчета. Може да ползвате и прошуто, но вкуса далеч не е същия, тъй като хамона е много по- ароматен и вкусен и не е желателно да се заменя с друго сушено месо.

Загрейте зехтина в тиган и запържете чесъна на слаб до умерен огън за много кратко. Добавете хамона и лютото чушле. Разбъркайте за минута - две, после сложете гъбите, черен пипер, малко сол, розмарина и увеличете огъня.

След още 2-3 минути през които разбърквате често, налейте виното. Гответе до изпаряване на алкохола и редуцирането му.

След това налейте половината от водата с брашното разтворено в нея и намалете малко огъня. Гответе около 15-20 минути като през това време разбърквате периодично и доливате останалата вода веднага щом ястието остане на мазнина.

Накрая всичката течност трябва да се е редуцирала и да остане много малко кремообразен сос. Гъбите трябва да са станали мекички и крехки.

Сервирайте това чудно мезе поръсено с пресен магданоз. Идеално за червено винце, бира, а защо не и за една ракийка :)

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: