Торта със стърган шоколад

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Торта със стърган шоколад
Снимка: Ivelina
1 / 3
26/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Всеки рожденик ще се почуства още по-специален с тази разкошна шоколадова торта"

Необходими Продукти

  • Основа
  • белтък - 360 г яйчен
  • захар - 200 г гранулирана
  • брашно - 300 г
  • олио - 100 г
  • прясно мляко - 100 г
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • Сироп
  • вода - 250 г
  • захар - 80 г
  • лимонова кора
  • Пълнеж
  • рикота - 600 г
  • маскарпоне - 200 г
  • пудра захар - 150 г
  • сладко от малини - 350 г или череши, боровинки
  • шоколад - 100 г
  • крокант - 50 г лешников бадемов по избор (може да пропуснете)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте белтъците до твърди върхове, с 2 капки лимонов сок. В купа смесете олиото с млякото и захарта: с ръчна бъркалка ще е добре.

След като се получи хомогенна смес, добавете разбитите белтъци и внимателно разбъркайте, докато се получи гладка и хомогенна смес.

Прехвърляме тестото в намазнена и набрашнена форма за торта (или използвайте тавичка с размери 24 см). Печем в гореща и статична фурна на 180°C за 30 минути.

След 30 минути изключваме и оставяме да почине в изключената фурна за 5 минути. Изваждаме блата за тортата от фурната и го оставяме да се охлади.

За сиропа: Оставете водата със захарта и лимоновата кора да заври. Оставете да ври няколко минути, изключете и охладете.

Пълнеж:

В купа сложете рикотата (за предпочитане за сладкиши с висока масленост), маскарпонето и пудрата захар. Работим с ръчна или електрическа бъркалка или шпатула, докато се получи копринен крем.

Нарязваме тортата с маскарпоне на слоеве, така че да се получат три диска. Накиснете първия диск със сиропа и намажете отгоре лек слой малиново сладко. След това нанасяме крем с рикота.

Също така леко накисваме другия диск на тортата и отново намазваме малко сладко. Създаваме още един слой крем от рикота и завършваме с последния диск от блата, който леко накисваме.

Настъргваме качествен шоколад върху крема, можете да комбинирате с ядки или крокант по избор. Украсяваме любимата шоколадова торта повърхността по краищата с ядки, а в средата с настърган шоколад.

По желание може да настържем шоколад върху крема с рикота на всеки блат. Насладете се на тази вкусна тортата със стърган шоколад!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: