Начин на приготвяне
Разбийте белтъците до твърди върхове, с 2 капки лимонов сок. В купа смесете олиото с млякото и захарта: с ръчна бъркалка ще е добре.
След като се получи хомогенна смес, добавете разбитите белтъци и внимателно разбъркайте, докато се получи гладка и хомогенна смес.
Прехвърляме тестото в намазнена и набрашнена форма за торта (или използвайте тавичка с размери 24 см). Печем в гореща и статична фурна на 180°C за 30 минути.
След 30 минути изключваме и оставяме да почине в изключената фурна за 5 минути. Изваждаме блата за тортата от фурната и го оставяме да се охлади.
За сиропа: Оставете водата със захарта и лимоновата кора да заври. Оставете да ври няколко минути, изключете и охладете.
Пълнеж:
В купа сложете рикотата (за предпочитане за сладкиши с висока масленост), маскарпонето и пудрата захар. Работим с ръчна или електрическа бъркалка или шпатула, докато се получи копринен крем.
Нарязваме тортата с маскарпоне на слоеве, така че да се получат три диска. Накиснете първия диск със сиропа и намажете отгоре лек слой малиново сладко. След това нанасяме крем с рикота.
Също така леко накисваме другия диск на тортата и отново намазваме малко сладко. Създаваме още един слой крем от рикота и завършваме с последния диск от блата, който леко накисваме.
Настъргваме качествен шоколад върху крема, можете да комбинирате с ядки или крокант по избор. Украсяваме любимата шоколадова торта повърхността по краищата с ядки, а в средата с настърган шоколад.
По желание може да настържем шоколад върху крема с рикота на всеки блат. Насладете се на тази вкусна тортата със стърган шоколад!