Торта с шоколад и боровинки

Hristo-Y-MoniHristo-Y-Moni
Чирак
57531222523
Торта с шоколад и боровинки
Снимка: Hristo-Y-Moni
1 / 6
20/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Тортата с шоколад и боровинки ще се хареса и на очите, и на небцето"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 5 бр.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • какао - 6 с.л.
  • За шоколадовия крем
  • маскарпоне - 250 г
  • крема сирене - 100 г
  • сметана - 200 мл сладкарска
  • шоколад - 200 г черен
  • пудра захар - 2 - 3 с.л. (ако е необходимо)
  • За боровинковия крем
  • боровинки - 400 г /пресни или замразени/
  • захар - 250 г
  • нишесте - 1 ч.л. царевично
  • маскарпоне - 250 г
  • крема сирене - 100 г
  • пудра захар - 1 - 2 с.л. (ако е необходимо)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Захващаме се с приготвянето на блатовете за торта.

Най-напред отделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме белтъците с 1/2 ч.ч. захар до побеляване, а с другата половина - жълтъците.

Смесваме разбитите жълтъци и белтъци и малко по малко добавяме към тях брашното, което предварително сме пресяли и примесили с какао и бакпулвер.

Подготвяме ви тортена форма за печене (22 см), в която предварително сме сложили хартия за печене, за да не залепне.

Слагаме сместа за тортата да се пече за 20-30 мин на 180 градуса.

Следва боровинковия крем.

Взимаме удобна тенджерка или касерола, в която изсипваме боровинките, захарта и слагаме на котлона на не много висока степен.

Изчакваме боровинките да пуснат сок, а захарта да се разтопи.

Щом това стане, махаме от котлона и разбиваме с помощта на пасатор. Добре е да прецедите пюрето с цедка.

След като го направите, го връщаме на котлона за още 1-2 мин., като добавяме и царевичното нишесте.

Разбъркваме добре и оставяме настрани, докато изстине.

След като боровинковото пюре се охлади и сгъсти, прибавяме крема сирене и маскарпоне, които предварително сме разбили.

Ако не ви е достатъчно сладко, може да добавите малко пудра захар.

Шоколадовия крем приготвяме, като най-напред затоплим на котлона 200 мл сладкарска сметана.

Когато заври, добавяме черния шоколад на парченца, изчакваме няколко секунди и дърпаме от печката.

Следва непрекъснато бъркане, докато шоколадът се разтопи напълно.

Щом е готов, прибираме в хладилник.

През това време разбираме крема сиренето и маскарпонето. Вадим шоколада от хладилник и го добавяме към тях. И отново, ако искате да е по-сладко, добавете пудра захар.

Взимаме 2 поша, в които слагаме вече готовите кремове.

Готовия охладен блат разделяме на 2. Намокряме основата с разтвор от топла вода и няколко лъжици захар.

Взимаме поша с единия крем и правим кръгове върху блата от центъра към края, оставяйки разстояние между тях за другия крем.

Когато блатът е изцяло покрит с редуващи се кръгове и цветове, поставяме и втория блат и повтаряме процедурата.

Редът на кремовете е изцяло по ваш избор, може да украсите плодовата торта както желаете.

Когато приключим в кръговете, взимаме шпатула и с въртеливо движение преливаме цветовете за още по-впечатляваща визия на вашата боровинкова торта.

По желание декорираме с боровинки.

Получава се прекрасна торта с шоколад и боровинки, при вида на която всички въздишат!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Аника Войт
Аника Войт
Страхотна торта, чак мога да и усетя сладко кисели вкус. При първа възможност бих опитала да я направя и аз. Поздравления.
20.01.2020 21:05
1
1
Покажи всички подкоментари