Начин на приготвяне
Почистете рибните филета от костици, ако има такива. Измийте и подсушете с кухненска хартия.
Сложете филетата в дълбока чиния и поръсете със сока от половината лайм, 3 с.л. от зехтина, сол, бял пипер, копъра и магданоза.
Втрийте в хека маринатата, покрийте с фолио и приберете в хладилник за 1 час.
Обелете и нарежете картофа на тънки кръгчета, почти като за чипс. Нарежете и чесъна, ако ще ползвате такъв.
Покрийте дъното на тавичка с голямо парче алуминиево фолио, така че да излиза от тавата, за да може в последствие да завиете в него рибата хек.
Намазнете дъното със зехтин и подредете на един пласт картофките. Поръсете ги със сол и червен пипер.
Върху тях сложете масълце и положете рибата с кожата надолу. Сипете и маринатата и върху филетата поставете още малко масълце.
Завийте фолиото и запечатайте.
Печете маринования хек на 180 °C в предварително загрята фурна 30-35 минути. Ако филетата са по-тънки, за 20 минути ще са готови.
В случай че на картофките им трябва още време, то извадете филетата от хек и допечете картофите още 5 минути, отпечатани от фолиото и при по висока температура.
Идеята е да са много тънки, за да се сготви всичко заедно, но ако не ви се рискува, може и предварително да се запекат картофките и да се сложи рибата на по-късен етап.
Сервирайте филетата от хек топли, с картофената гарнитура и сосчето от печенето.
Добър апетит с този маринован хек във фолио на фурна!