Миди Тигре

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Миди Тигре13 / 13
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
15
"В Испания ги наричат Тигре Тигър и това предполагам се дължи на приликата с вида на тигърски нокът. Наистина е любопитно у много оригинално."

Необходими Продукти

  • миди - 1 кг черни
  • лук - 150 г
  • чесън - 3 скилидки
  • домати - 100 г смлени, от консерва или пресни
  • дафинов лист - 2 бр.
  • черен пипер - 1 - 2 щипки
  • нишесте - 1 с.л. със заоблен връх
  • бяло вино - 50 мл
  • зехтин - 50 мл
  • кайенски пипер - 1 сухо чушле
  • Бешамел
  • масло - 50 г
  • зехтин - 30 мл
  • брашно - 100 г
  • прясно мляко - 500 мл
  • сол - 1 ч.л. равна
  • черен пипер - 2 щипки, фино смлян
  • индийско орехче - 3 щипки, на прах
  • За панировка
  • яйца - 2 - 3 бр.
  • галета - за овалване
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

През лятото обичаме да похапваме морски дарове. Аз съм любител на натуралният им вкус и традиционните рецепти, но понякога ми харесва да разнообразявам с нещо по- различно.

Ето един интересен начин за приготвяне на любимите черни миди.

В Испания ги наричат Тигре (Тигър) и това предполагам се дължи на приликата с вида на тигърски нокът. Наистина е любопитно у много оригинално.

Няма да ви е трудно и да ги направите, следвайки моите инструкции.

Започнете с почистване на мидите и хубаво ги измийте.

Сложете ги в тенджерка с малко вода или бяло вино и поставете на силен огън за 3-4 минути или докато всички се отворят. За да улесните процеса и да се отворят равномерно, разклащайте тенджерата на няколко пъти.

Готовите миди отделете от черупките и накълцайте на ситно. Самите черупки измийте много добре, разделете всяка двойка и подредете върху дебел пласт кухненска хартия, за да се отцедят и изсъхнат.

През това време накълцайте на ситно лука и чесъна и ги запържете в 50 мл зехтин.

Когато омекнат, сипете доматите, дафиновите листа, черния пипер и кайенското чушле - натрошено.

Гответе около 4-5 минути.

Към това софрито сложете мидите и виното, в което сте разбили нишестето и продължете готвенето още 4-5 минути или докато сместа стане гъста.

Опитайте на сол и ако трябва овкусете. По принцип не се слага предварително, тъй като понякога от самите миди си има достатъчна соленост, когато са пресни.

Напълнете черупките в широкия край със мидения пълнеж и подредете върху дъска.

Идва ред на гъстия бешамел, който е втората част от пълнежа.

За него запържете брашното в маслото и зехтина. Когато замирише приятно налейте млякото и разбивайте с телена бъркалка, за да не се образуват бучки.

Овкусете със сол, пипер и индийско орехче и варете при непрестанно бъркане 10-12 минути или до сгъстяване.

От топлия и по-твърд и гъст от обикновено бешамел слагайте в мидените черупки върху първия пълнеж.

Когато приключите и с последната мида, подредете върху две широки плата и приберете в хладилник да стегне пълнежа.

Мидите Тигре се панират и пържат непосредствено преди сервиране.

Хващайте всяка пълнена черупка за тънкия край и потапяйте в разбито яйце, след това в галета.

Пържете хапките до златисто и изваждайте готовите върху пласт кухненска хартия, за да абсорбира излишната мазнина.

Сервирайте топли и изненадайте с мидите Тигре вашето семейство и гости.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: