Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Сладко от смокини на фурна

Сладко от смокини на фурна

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5846k1k5
Сладко от смокини на фурна
Снимка: Людмила
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
"Много сполучливо сладко с дъхави смокини Може да си го похапвате така или да използвате за направата на сладкиши - изборът е ваш"

Необходими Продукти

  • смокини - 2 килограма
  • захар - 1.2 кг
  • лимонтузу
  • индрише - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измити и почистени от дръжките смокини, които не са много едри, разрязах на две половинки.

Отгоре им изсипвам захарта и оставям малко да престоят, така да може да се стопи захарта и да стане на сироп от влагата на плодовете. Но тази част от рецептата може да се пропусне, ако нямате време, аз често не успявам.

След това слагате тавичката в загрята на 180 градуса фурна и веднага намалявате на 150-160 градуса. Така сладкото от смокини се пече, но на тази температура не кипи и не се пени.

Разбърквам периодично и когато сиропът се сгъсти, но не прекалено е почти готово. Аз проверявам с капка от него в чаша с вода, ако не се размие веднага, значи е готово.

Добавям лимонтозуто и разбърквам. На този етап се слага и лист индрише по желание.

След пет минути вадя от фурната и го сипвам в топли и сухи бурканчета. Затварям и обръщам върху капачките, да се затворят херметически от топлината.

Завивам бурканите с кърпа и след 12 часа прехвърлям в килер или мазето.

Сладкото от смокини на фурна е готово.

Виж също за какво са полезни листата от смокиня и как да си направим страхотни маски за лице със смокини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Добре ми се получи! Сложих и малко вода в началото за повече сироп и мисля да ги стерилизирам за по сигурно.
08.09.2023 14:26
1