Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Мезета»Мезе за чревоугодници

Мезе за чревоугодници

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Мезе за чревоугодници
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Ако обичате вкусната храна, то тези солени хапки са едно страхотно празнично мезе, с което да направите почивните си дни още по-хубави"

Необходими Продукти

  • пастет с Рокфор
  • рокфор сирене - 100 г
  • крема сирене - 100 г
  • заквасена сметана - 100 г
  • орехи - 50 г
  • черен пипер - 1 щипка
  • смокини - 5 бр. от сладко или пресни
  • мини палачинки
  • прясно мляко - 180 мл
  • брашно - 120 г
  • олио - 25 г + за намазняване на тигана
  • жълтък - 1 бр. от голямо яйце
  • загар - 15 г
  • сол - 1 щипка
  • бакпулвер - 10 г
  • Рибни хапки
  • пресен лук - 4 бр. само бялата част на стръкчетата
  • рулца от раци - 250 г
  • оцет - 20 г
  • паламуд - 160 г от консерва
  • майонеза - 200 г
  • яйца - 2 бр. твърдо сварени
  • вода - 250 мл.
  • крекери - pрепечени филийки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Мезето за чревоугодници е от две части, но може да бъде допълнено и с още компоненти.

Започва се с приготвяне на пастета от синьото сирене, като в купа се смесват натрошените орехи, рокфора, сметаната, крема сиренето и щипка черен пипер.

Всичко се разбърква и намачква много добре, за да се постигне гладка смес.

Пълни се в пош и се прибиеа в хладилник да стяга.

За подложка на пастета се правят пухкави мини палачинки.

Продуктите за тях се разбиват до гладкост и сместа се пълни в кухненски биберон.

Тиган с незалепващо покритие се загрява на умерен огън и се намазнява с олио.

От тънкия отвор на биберона се сипва в кръг от сместа и се запълва пак с кръгови движения.

Палачинките се пекат по минутка от всяка страна или докато добият загар.

Върху всяка от тях (вече изстинала) се шприцова от пастета и отгоре се слагат парченца смокиня.

Красивите и вкусни солени хапки се подреждат в плата.

За да се угоди на всеки чревоугодник, се правят още един вид хапки. Те са много лесни и вкусни.

Лукът се нарязва на едро и се слага предварително във водата с оцета за 2 часа (добре е да го оставите още преди да сте започнали с първата част от празничното мезе).

Когато се е мариновал, пресният лук се отцежда перфектно и се накълцва на по-ситно.

Рулцата от раци и яйцата се смилат или настъргват на по-едро.

Към тях се слага майонезата, лука и отцедената риба от консервата - натрошена.

Всичко се разбърква много добре.

От тази смес се слага на купчинки върху препечени малки филийки или крекери.

Украсяват се с маслини, а може и с перцата от пресния лук.

И тези хапки се подреждат до другите в платата.

Според въображението и вкуса към тези мезета се добавят и други по избор и се поднасят с хубаво вино.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
54
41
30
20
10
Дай твоята оценка: