Начин на приготвяне
В това кьопоолу се използва морков вместо чушка и по този начин се разнообразява така познатата ни традиционна разядка.
Морковът прибавя деликатна сладост и вкус, които със сигурност ще ви допаднат.
Патладжаните се измиват, разполовяват и във вътрешността им се правят по няколко прореза. Натриват се със сол и се оставят за 30 минути да падне горчивият им сок, след това се измиват.
Подреждат се в леко намазнена тава с разреза надолу, като може тавата директно да е покрита и с хартия за печене (намазнена), за да се подсигурим, че няма да залепне зеленчукът.
Морковите се обелват, също се разполовяват и нареждат до патладжана.
Всичко се поръсва с олио и се пъха в загрята на 200 °C фурна за около 35 минути или докато зеленчуците са добре омекнали.
Оставят се да изстинат напълно.
С лъжица се изстъргва месцето на патладжана, накълцва се и се слага в купа.
Моркова се нарязва на ситно, а доматът се обелва и също накълцва на дребно. И те се слагат в купата.
Скилидките чесън се пресоват, магданозът се наситнява. Сипват се при останалите продукти заедно със оцета, сол и олио и всичко се разбърква добре.
По желание салатата с патладжан се доовкусява с още оцет, сол и чесън, след като се пробва. Също така може да се сложи и повече мазнинка, според предпочитанията.
Вкусната разядка може да се сервира веднага или да се остави да престои няколко часа за улягане на вкусовете и отпускане на чесновия аромат.
Насладете се на това кьоополу с печени моркови, като го поднесете с хубав домашен хляб или питка и чаша любимо питие.
Добър апетит!