Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Кьопоолу»Кьопоолу с печени моркови

Кьопоолу с печени моркови

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Кьопоолу с печени моркови
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
53 мин.
Порции
5
"Задължително пригответе и една домашна питка за това кьоополу - гостите ви няма да искат нищо друго"

Необходими Продукти

  • патладжан - 2 бр. среден размер
  • моркови - 3 бр., по - дебели
  • домати - 1 бр. месест, добре узрял
  • чесън - 3 скилидки или на вкус
  • магданоз - 5 стръка, листата
  • олио - 5 с.л.
  • оцет - 5 с.л. или на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В това кьопоолу се използва морков вместо чушка и по този начин се разнообразява така познатата ни традиционна разядка.

Морковът прибавя деликатна сладост и вкус, които със сигурност ще ви допаднат.

Патладжаните се измиват, разполовяват и във вътрешността им се правят по няколко прореза. Натриват се със сол и се оставят за 30 минути да падне горчивият им сок, след това се измиват.

Подреждат се в леко намазнена тава с разреза надолу, като може тавата директно да е покрита и с хартия за печене (намазнена), за да се подсигурим, че няма да залепне зеленчукът.

Морковите се обелват, също се разполовяват и нареждат до патладжана.

Всичко се поръсва с олио и се пъха в загрята на 200 °C фурна за около 35 минути или докато зеленчуците са добре омекнали.

Оставят се да изстинат напълно.

С лъжица се изстъргва месцето на патладжана, накълцва се и се слага в купа.

Моркова се нарязва на ситно, а доматът се обелва и също накълцва на дребно. И те се слагат в купата.

Скилидките чесън се пресоват, магданозът се наситнява. Сипват се при останалите продукти заедно със оцета, сол и олио и всичко се разбърква добре.

По желание салатата с патладжан се доовкусява с още оцет, сол и чесън, след като се пробва. Също така може да се сложи и повече мазнинка, според предпочитанията.

Вкусната разядка може да се сервира веднага или да се остави да престои няколко часа за улягане на вкусовете и отпускане на чесновия аромат.

Насладете се на това кьоополу с печени моркови, като го поднесете с хубав домашен хляб или питка и чаша любимо питие.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: