Крем карамел с банани

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Крем карамел с банани7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
95 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8
"Обичаме класическия крем карамел, но след тази рецепта вече може да имаме и нов любимец"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • прясно мляко - 550 мл
  • захар - 120 г + 100 г за карамел
  • банани - 2 бр.
  • есенция банан - 2 капки
  • есенция ром - 1 капка (или на вкус)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Когато към традиционния крем карамел добавим банан, получаваме съвършено различен десерт откъм вкус, макар че визията е почти непроменена.

Непроменена е, докато гребнем първата лъжичка и попаднем на парченца от плода, а аромата на банан ни обгърне.

Безспорно е, че този плод е прекрасно съчетаващ се с карамел, затова е и най-подходящият за комбинация с този френски десерт.

Карамелизараме си захарта по традиционния начин - в съд с дебело дъно и без да бъркаме, само разклащаме. Може да добавим капки вода в захарта.

Изливаме готовия карамел на дъното на метални шоли и във всяка поставяме по 3-4 кръгчета банан. Има вариант да сложим банана (само единия, другия е за гарниране) при още течния карамел, преди да го свалим от котлона, но това е малко рисковано.

Приготвяме си и сместа за крема като разбиваме яйцата със захарта и наливаме млякото и есенциите. Хубаво разбъркваме.

Наливаме в шолите и подреждаме в тава, на чието дъно сме напълнили вода. Нивото и трябва да достига до половината на чашките.

Печем за час и половина на 130-40 °C или докато кремчето стегне.

След като изстинат крем карамелите с банан, прибираме ги в хладилник, да се изстудят.

Поднасяме, като обръщаме в чинийка, гарнираме с тънки резени от втория банан и него поръсваме по желание с допълнително приготвен карамел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: