Начин на приготвяне
Когато към традиционния крем карамел добавим банан, получаваме съвършено различен десерт откъм вкус, макар че визията е почти непроменена.
Непроменена е, докато гребнем първата лъжичка и попаднем на парченца от плода, а аромата на банан ни обгърне.
Безспорно е, че този плод е прекрасно съчетаващ се с карамел, затова е и най-подходящият за комбинация с този френски десерт.
Карамелизараме си захарта по традиционния начин - в съд с дебело дъно и без да бъркаме, само разклащаме. Може да добавим капки вода в захарта.
Изливаме готовия карамел на дъното на метални шоли и във всяка поставяме по 3-4 кръгчета банан. Има вариант да сложим банана (само единия, другия е за гарниране) при още течния карамел, преди да го свалим от котлона, но това е малко рисковано.
Приготвяме си и сместа за крема като разбиваме яйцата със захарта и наливаме млякото и есенциите. Хубаво разбъркваме.
Наливаме в шолите и подреждаме в тава, на чието дъно сме напълнили вода. Нивото и трябва да достига до половината на чашките.
Печем за час и половина на 130-40 °C или докато кремчето стегне.
След като изстинат крем карамелите с банан, прибираме ги в хладилник, да се изстудят.
Поднасяме, като обръщаме в чинийка, гарнираме с тънки резени от втория банан и него поръсваме по желание с допълнително приготвен карамел.