Килиз тава

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Килиз тава9 / 9
25/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
78 мин.
Порции
4
"Килиз тава - специалитет от кайма и зеленчуци от турската кухня, който ви препоръчваме да опитате"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г телешка
  • чушки - 1 бр. червена
  • чушки - 1 бр. зелена
  • лук - 1/4 глава
  • черен пипер - 1/2 ч.л. равна
  • лют пипер - 1 - 2 щипки
  • червен пипер - 1/3 ч.л. с връх
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
  • кимион - 1/3 ч.л. или на вкус
  • магданоз - 2 стръка
  • картофи - 2 бр.
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • доматено пюре - 2 с.л. с връх
  • за гарниране
  • чушки
  • домати
  • картофи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте на ситно лука, магданоза и чушките или ги смелете в блендер.

Сложете ги при каймата от кълцано или мляно телешко месо.

Добавете подправките - черен пипер, кимион и солта и омесете хубаво.

Оставете каймата да престои 2-3 часа или я приберете в хладилник за следващия ден, за да се овкуси още по-добре.

Обелете и нарежете картофите на шайби. Подредете ги във форма на кръг в тава, намазана с олио.

Посолете ги, ръснете им малко мазнина и запечете до полуготовност в загрята на 180 градуса фурна. Не е нужно да хващат загар, а просто леко да омекнат.

Извадете тавата от фурната и върху картофите положете каймата в същата кръгла форма на тънък пласт (въпреки че при печенето е възможно да се събере леко, но това не е проблем).

Залейте с доматения сос, разреден в около 100-150 мл вода.

Върху или отстрани на каймата може да подредите зеленчуци по ваш избор - чери домати, чушки, още картоф или друго. Аз съм сложила отстрани малки, леко люти чушлета.

Завийте с алуминиево фолио и пъхнете във фурната за 20 минути, след това махнете фолиото и печете до извиране на водата и приятен загар на печената кайма.

Сервирайте топъл този невероятно вкусен специалитет с кайма и зеленчуци от турската кухня. Килиз тава ще ви очарова!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: