Начин на приготвяне
Накълцайте на ситно лука, магданоза и чушките или ги смелете в блендер.
Сложете ги при каймата от кълцано или мляно телешко месо.
Добавете подправките - черен пипер, кимион и солта и омесете хубаво.
Оставете каймата да престои 2-3 часа или я приберете в хладилник за следващия ден, за да се овкуси още по-добре.
Обелете и нарежете картофите на шайби. Подредете ги във форма на кръг в тава, намазана с олио.
Посолете ги, ръснете им малко мазнина и запечете до полуготовност в загрята на 180 градуса фурна. Не е нужно да хващат загар, а просто леко да омекнат.
Извадете тавата от фурната и върху картофите положете каймата в същата кръгла форма на тънък пласт (въпреки че при печенето е възможно да се събере леко, но това не е проблем).
Залейте с доматения сос, разреден в около 100-150 мл вода.
Върху или отстрани на каймата може да подредите зеленчуци по ваш избор - чери домати, чушки, още картоф или друго. Аз съм сложила отстрани малки, леко люти чушлета.
Завийте с алуминиево фолио и пъхнете във фурната за 20 минути, след това махнете фолиото и печете до извиране на водата и приятен загар на печената кайма.
Сервирайте топъл този невероятно вкусен специалитет с кайма и зеленчуци от турската кухня. Килиз тава ще ви очарова!
Добър апетит!