Сочен ретро сладкиш с орехи

00000000000000
Чирак
11725
Annie Stoitzev
Преведена от
Annie Stoitzev
Сочен ретро сладкиш с орехи
Снимка: Анонимен
1 / 4
30/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
24
"Още една забравена рецепта от кунята на баба бърза, лесна и вкусна. Някои я наричат торта, други сладкиш, но най-важното е че е вкусна и орехова"

Необходими Продукти

  • За блата
  • брашно - 150 г тип 500
  • брашно - 100 г тип 400
  • масло - 200 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • пудра захар - 1 с.л.
  • сол - щипка
  • За плънката
  • захар - 250 г кристална
  • яйца - 6 бр.
  • орехи - 300 г смлени
  • канела - 1 с.л.
  • какао - 2 с.л.
  • ванилова захар - 1 пак.
  • индийско орехче - на вкус
  • ром - на вкус
  • пудра захар - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От брашното, маслото, жълтъка, захарта и солта замесете меко тесто.

Оставете го да се охлади (около 15 мин, увито в найлон на хладно място).

Докато чакате тестото, разбийте на пяна яйцата + белтъците със захарта, прибавете ванилията, канелата, индийското орехче, а преди края и орехите и няколко капки ром.

От тестото оформете два тортени блата и сложете първия във форма за печене, намазана с масло. Налейте плънката и покрийте с втория блат.

Горния блат набодете на няколко места с вилица и го сложете да се пече около 50 мин на 200 °C.

Ореховия сладкиш извадете и поръсете с пудра захар и я върнете за още 5 минути в топлата фурна.

Извадете от фурната, охладете и сервирайте сочния какаов сладкиш с орехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: