Страхотна баклава с бисквити, халва и орехи
Odlična baklava sa keksićima, alvom i orasima
gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Страхотна баклава с бисквити, халва и орехи

Страхотна баклава с бисквити, халва и орехи

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1k16k3k13k20
Страхотна баклава с бисквити, халва и орехи
Снимка: Мария Симова
1 / 3
03/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне30 мин.
Готвене55 мин.
Общо85 мин.
Порции40
"Чудна баклава се получи с бисквити, халва и орехи - опитайте я и ще се убедите"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 500 г фини
  • бисквити - 200 г
  • халва - 200 г
  • орехи - 200 г
  • краве масло - 150 г
  • олио - 150 мл
  • за сиропа
  • захар - 1 кг
  • вода - 700 мл
  • ванилии - 2 прахчета
  • сок от лимон - 4 - 5 капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За плънката на разкошната баклава смелете бисквитите и орехите, поставете ги в купа и натрошете халвата при тях, разбъркайте.

Разтопете маслото и добавете олиото, с тази смес от мазнини ще поръсвате корите.

Вземете един лист от корите, напръскайте с мазнина. Отгоре положете втори лист, напръскайте и него с мазнина. Така процедирате с трети и четвърти лист, един върху друг и поръсени с мазнина.

Върху четвъртия лист разпределете 1/4 част от плънката и навийте на стегнато руло. Нарежете рулото на малки парчета около 2 см всяко и ги подредете в тава, намазана с мазнина с разреза надолу (като охлювчета).

Така процедирате и с останалите кори, общо 4 броя рула нарязани на охлювчета.

Полейте равномерно, така оформената баклава с орехи с останалата мазнина. Поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за 10 минути.

След което, намалете градусите на 180 и печете още 15 минути. След което, намалете градусите на 140 и допичате за около 30 минути. Оставете изпечената баклава с халва да изстине напълно.

Сварете сиропа, като смесите захарта и водата в тенджера, поставете тенджерата на котлона и варите да пълното разтваряне на захарта. Накрая прибавете ванилийките и няколко капки прясно изцеден лимонов сок.

Залейте изстиналата вече баклава с горещия сироп и завийте тавата с алуминиево фолио, да се задуши. Така оставяте страхотната баклава с бисквити, халва и орехи за една нощ, за да си попие добре от сиропа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: